skip to Main Content
Verschillende Soorten Fundering

Verschillende soorten fundering

h1>Welke fundering is het beste: stroken- paal- of poerenfundering?

Verschillende soorten fundering uitgelegd

Een fundering is de draagconstructie waarop een gebouw geplaatst wordt. Een goede fundering is nodig voor elk bouwproject. Maar welke fundering wordt wanneer gebruikt? In dit blog vertellen we u meer over drie verschillende soorten funderingen.

Eisen voor een goede fundering

Voor u begint met het bouwen van een gebouw moet u een stevige fundering laten leggen. Welke vorm van fundering u ook kiest, een goede fundering moet in ieder geval aan de volgende eisen voldoen:

  • Hij moet sterk genoeg zijn om het gebouw te kunnen dragen
  • de fundering moet stabiel en stevig zijn, het mag niet verzakken, buigen of breken
  • Hij moet bestand zijn tegen invloeden van buiten, bijvoorbeeld door het weer
      Over het algemeen voldoet gewapend beton aan deze eisen.

Fundering op staal

Fundering op staal of strokenfundering is een veel gebruikte methode. Met gewapend beton wordt een brede strook gemaakt onder alle dragende muren van het gebouw. Hoe groter de muur is, die gebouwd gaat worden, hoe breder de strook van de fundering moet zijn.

Fundering op palen

Fundering op palen wordt gebruikt wanneer de ondergrond niet genoeg draagkracht heeft. Hierbij worden stevige palen diep de grond in geschroefd, geheid of geboord. De palen staan dan wel op grond met voldoende draagkracht.

Fundering op poeren

Deze fundering rust op vrij grote blokken van gewapend beton. Deze methode wordt gebruikt wanneer er voornamelijk puntlasten zijn. Onder de muren van het gebouw komen balken van gewapend beton. De balken geven de belasting van de muren door aan de poeren.

Wanneer de fundering volledig klaar is, kan het beton gestort worden. Voor een gladde vloer die zo lang mogelijk meegaat, is ook de juiste afwerking belangrijk! Lees daarom ook ons blog over het afwerken van een betonvloer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top