skip to Main Content
Vormen Van Plaatbewerking

Vormen van plaatbewerking

De veelzijdigheid van metalen platen

Metalen platen worden heel veel gebruikt in de bouw. Niet zo vreemd natuurlijk, want metaal is ontzettend veelzijdig! Dit komt doordat er verschillende manieren zijn om metaal te bewerken. Maak hiervoor gebruik van plaatbewerkingscentra. In dit blog lichten wij een aantal typische termen uit de wereld van plaatbewerking voor u toe.

Afbramen

Bij het koud bewerken van metaal kunnen er bramen ontstaan. Dit zijn kleine scherpe puntjes of randjes op het metaal. Bij het afbramen worden deze oneffenheden verwijderd. Hierdoor is het oppervlak weer glad. Bovendien zorgt het ervoor dat het product er mooier en beter afgewerkt uitziet.

Frezen

Frezen gebeurt door een sneldraaiend gereedschap langs het metaal te halen. De frees snijdt als het ware steeds een stukje uit het metaal. Hierdoor kunnen er eenvoudig inkepingen en gaten in het metaal worden gemaakt. Het voordeel van frezen ten opzichte van bijvoorbeeld boren is dat u bij frezen iedere gewenste vorm kunt maken

Kanten

Kanten is het buigen van de metalen plaat. Dit gebeurt in een kantbank. Kanten wordt ook wel eens zetten genoemd. Maar er is een klein verschil. In een zetbank zit de metalen plaat tijdens het buigen vastgeklemd in de machine. Bij de kantbank houdt u zelf de plaat vast. Dit heeft als voordeel dat kanten iets sneller is dan zetten.

Silken

Silken wordt ook wel kantafronding genoemd. Door het afronden van het metaal, verwijdert u scherpe randjes. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij producten die gelakt of gecoat moeten worden. Bovendien zorgt silken ervoor dat de mensen die met de producten werken zich niet snijden aan de scherpe randen van het materiaal.

Heeft u nog vragen over plaatbewerking of wilt u meer weten over de verschillende termen? Neem dan gerust contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top