skip to Main Content

Duurzame verwarming van je huis met convectoren

Woning snel verwarmen

Tegenwoordig kiezen mensen steeds vaker om hun huis op een duurzame manier te verwarmen met convectoren. In plaats van stralingswarmte maken deze gebruik van convectiewarmte. Hoe de duurzame convectoren precies werken leggen wij graag verder uit in dit blog.

Wat zijn duurzame convectoren?

Convectoren zijn een meer duurzame manier van verwarmen dan de traditionele radiatoren. Radiatoren werken door middel van stralingswarmte, terwijl de duurzame convectoren (zoals de naam al suggereert) werken door convectiewarmte. De koude lucht in je woning wordt door de convectoren naar binnen gezogen. Binnenin wordt de lucht verwarmd, en vervolgens weer vrijgegeven aan de kamer. De hete lucht stijgt omhoog terwijl de koude afgekoelde lucht daalt en weer in de convector terecht komt. Hier begint het proces vervolgens weer opnieuw.

Wat maakt de convectoren duurzaam?

duurzame convectorenDe grootste reden waarom convectoren zo duurzaam zijn, is het feit dat ze de kamer veel sneller opgewarmd hebben dan radiatoren. Door convectoren is een grote ruimte gemakkelijk in 10 minuten 8°C op te warmen. Dit maakt het rendement een stuk hoger. Deze snelle opwarming wordt mogelijk gemaakt door het feit dat de convectoren minder water bevatten en daardoor sneller op kunnen warmen. Dit bespaart uiteraard ook weer in het energieverbruik.

Nog snellere verwarming met ventilatoren

Je kunt de reeds duurzame convectoren nog duurzamer maken door ze te combineren met ventilatoren. Hierdoor wordt de ruimte nog sneller verwarmd. De ventilator verhoogt de circulatie van de convectoren. De warme lucht wordt dan sneller verdeeld, waardoor de thermostaat al snel 1 tot 2 graden lager gezet kan worden. Over het extra stroomgebruik door de ventilator hoef jij je ook geen zorgen te maken. De ventilator stopt namelijk automatisch wanneer de convector afkoelt. Jaarlijks wordt er slechts zo’n 0.55 watt stroom verbruikt, wat gelijk staat aan 16 cent.

Duurzame convectoren en een warmtepomp

Let je erop dat je gebruik maakt van duurzame verwarmingsmethodes en heb je daarom een warmtepomp aangeschaft? Dan kun je deze goed combineren met de convectoren. De convectoren garanderen een efficiënte en duurzame werking van de warmtepomp. Warmtepompen zijn uitermate geschikt voor lagetemperatuurverwarming, waar onder andere de vloerverwarming maar ook de duurzame convectoren onder vallen.

Contact met een specialist

Ga jij je ruimte ook sneller, efficiënter en natuurlijk duurzamer verwarmen met convectoren? Dan raden wij je aan om contact op te nemen met een erkend verkooppunt en hier meer informatie aan te vragen over de mogelijkheden van convectoren voor jouw situatie. Hopelijk verwarm je je woning dan snel met duurzame convectoren!

Back To Top