skip to Main Content

Duurzaamheid in de bouw: circulair bouwen

De toekomst van de bouw

Het effect van de bouw op het klimaat is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp. Dit komt mede doordat de bouw verantwoordelijk is voor veel CO2-uitstoot, en bovendien ook nog ongelooflijk veel afval produceert. Bouwbedrijven gaan daarom steeds vaker op zoek naar duurzame alternatieven. Een van deze alternatieven is circulair bouwen, waarbij materiaal als het ware een tweede leven gegeven wordt. Bouwmaterialen van oude gebouwen worden bijvoorbeeld hergebruikt in de nieuwbouw of renovatie. Hoe circulair bouwen precies werkt, leest u in dit blog.

Wat is circulair bouwen?

Circulair bouwen is dus een bouwproces waarbij voornamelijk gebruik gemaakt wordt van hergebruikte materialen, of van materialen die duurzaam geproduceerd zijn en in de toekomst kunnen worden gerecycled. Tegenwoordig is er nog vooral sprake van een lineaire bouw. Dit houdt in dat een product gemaakt, gebruikt en ten slotte weggegooid wordt. Bij het maken van het product komt veel CO2 vrij, en aan het einde van de levensduur wordt de hoeveelheid bouwafval alleen maar vergroot. Door de gedachte van circulair bouwen na te leven worden materialen duurzaam geproduceerd, of bestaande materialen hergebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan antieke vloertegels uit gesloopte panden. Onder circulair bouwen valt echter ook het hergebruik van volledige gebouwen. Circulair bouwen wordt dikwijls in een adem genoemd met Cradle2Cradle. Dit proces staat voor de duurzame productie van biologische materialen, die aan het einde van hun levensloop volledig natuurlijk afgebroken kunnen worden.

Het duurzame bouwproces

Er wordt tegenwoordig dan wel steeds meer over circulair bouwen gesproken, in de praktijk gebeurt het nog veel te weinig. Het zijn nu nog vooral overheidsinstanties die zich ermee bezighouden. Zij moeten zich namelijk houden aan de richtlijnen die door de EU opgesteld zijn. Volgens deze richtlijnen moet er gebruik gemaakt worden van duurzame, circulaire materialen. De bouw is echter voortdurend in beweging, en bij nieuwbouwprojecten wordt er steeds meer gesproken over duurzame alternatieven. Ook met de levensduur van producten wordt er dan veel rekening gehouden.

Zelf een bijdrage leveren

Bent u bezig met de bouw van een nieuwe woning, of uw huidige woning aan het verbouwen? Dan vraagt u zich wellicht af hoe u het concept van circulair bouwen bij uw eigen project toe kunt passen. Wij raden u aan om eens op zoek te gaan naar een leverancier van echte antieke bouwmaterialen. In plaats van materialen van goede kwaliteit zomaar weg te gooien, zijn deze mensen gespecialiseerd in het herkennen van kwaliteitsproducten en deze een nieuw leven in te blazen. Bij dit soort specialisten kunt u in het grote assortiment bijvoorbeeld de mooiste tegelvloeren terugvinden. Niet alleen zorgt u tijdens de bouw er zo voor dat er minder stikstof vrijkomt door het maken van nieuwe vloeren, uw woning wordt ook voorzien van een unieke, stijlvolle eyecatcher.

Bezoek een showroom

Ook wanneer u geen woning aan het bouwen of verbouwen bent, kunt u gebruikmaken van het concept van circulair bouwen. Kies voor kleine vervangingen in huis ook eens voor antieke materialen in plaats van iets nieuws uit de winkel. Denk hierbij aan een prachtige antieke deurklink. Wij raden u zeer aan om eens de showroom van een specialist in antieke bouwmaterialen te bezoeken. Draag ook bij aan duurzaamheid en kies voor circulair bouwen!

Back To Top